Nieuws • 25 juni 2021

Anders buitenspelen op de BSO dankzij Sportakkoord Zoetermeer

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat buitenspelen goed is voor de motoriek, gezondheid en concentratie van kinderen. De Drie Ballonnen stimuleert buitenspelen door kinderen dagelijks te laten zien dat je met eenvoudige middelen op een (kaal) schoolplein heerlijk kunt bewegen en spelen. De komende maanden maken kinderen tijdens de buitenschoolse opvang (BSO) kennis met een andere manier van buitenspelen; door workshops freerunnen. De workshops freerunnen zijn mogelijk dankzij een stimuleringsbudget vanuit het Sportakkoord Zoetermeer.

“Er wordt vaak gedacht dat je lenig moet zijn en dat je je over veel vaardigheden moet beschikken om te kunnen freerunnen. Dat is helemaal niet nodig. Ieder kind kan op zijn eigen niveau aan deze activiteit mee doen,” aldus Reggy Laatsch. Reggy is eigenaar van Parkour Disciplines en verzorgt in samenwerking met De Drie Ballonnen de workshops op verschillende BSO-locaties in en rond Zoetermeer.

Tijdens de freerun-workshop maken de kinderen kennis met een aantal basistechnieken, die zij vervolgens met andere kinderen tijdens BSO-tijd of in hun vrije tijd op het schoolplein verder kunnen perfectioneren. Kinderen worden daarmee ook gestimuleerd om eigen beweegtrucs- en technieken te bedenken. De eerste BSO-groepen hebben deze workshop inmiddels tijdens de buitenschoolse opvang gedaan.

“Ik vond het freerunnen erg leuk! We hebben allerlei oefeningen gedaan, zoals push ups, van de grond op een randje springen zonder te vallen en nog andere springoefeningen. Ik wil dit veel vaker doen met mijn vrienden’”, klonk het enthousiast bij één van de jongens van IKC Floriant.

Bewegen bij de BSO
Ellen Mulder, Regiomanager bij Kinderopvang De Drie Ballonnen is ook blij met deze extra impuls vanuit het Sportakkoord. “Frisse lucht en daglicht bevordert de aanmaak van Vitamine D, en dat heeft weer een positief effect op de spieren en het immuunsysteem. We zijn dan ook blij dat we met het stimuleringsbudget vanuit het Sportakkoord Zoetermeer de workshops freerunnen kunnen aanbieden aan de kinderen op onze BSO-locaties. Zeker omdat veel bewegen de afgelopen maanden niet altijd mogelijk was, is het nu extra belangrijk om het buiten bewegen en spelen samen met de kinderen weer actief en gezond op te pakken”, aldus Mulder.

Delen