Corona-informatie

De kinderopvang en het onderwijs kunnen op dit moment openblijven. Dit is goed nieuws en daar zijn we blij mee. Wel zijn er beperkte aanvullende maatregelen nodig om scholen en kinderopvang verantwoord open te houden. Uiteraard volgen wij de adviezen van het RIVM. We hebben de richtlijnen op deze pagina voor je op een rij gezet. Zo kunnen we dit samen met jou verantwoord blijven doen.

Beslisboom

Twijfel je wat je moet doen? Met de beslisboom van de Belangenvereniging Ouders in de Kinderopvang (BOinK) kom je er snel achter of je je kind wel of niet naar de kinderopvang kunt brengen.

Belangrijk om goed met elkaar in gesprek te zijn

Vermoed je dat je kind in aanraking is geweest met iemand met corona, dan is het belangrijk om direct hierover met ons in gesprek te gaan. Ook wij zullen heel alert en transparant met jou communiceren als we te maken hebben met een coronabesmetting. Zo zorgen we er samen voor dat het virus zo min mogelijk wordt verspreid.

Vragen?

Een aantal veelvoorkomende vragen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. Heb je een andere vraag? Bekijk dan de informatiepagina van de Rijksoverheid. Daarnaast zijn wij voor jou bereikbaar op de locaties én via onze klantenservice via klantenservice@drieballonnen.nl of telefonisch op 079 – 7600202.

Extra informatie

Veelgestelde vragen

Welke maatregelen treffen jullie om verspreiding van het virus te voorkomen?

We blijven ons zo goed mogelijk houden aan alle regels die er zijn om verspreiding van het virus te voorkomen. Zoals afstand tussen medewerkers, hygiënemaatregelen waaronder extra ventileren en het beperken van het aantal verschillende contacten. We houden de groepen in de bestaande samenstelling en zoveel mogelijk gescheiden van elkaar. Daarnaast hebben alle locaties ook locatiegebonden maatregelen. Deze maatregelen ontvang je via de locatie in het ouderportaal.

Mijn kind is verkouden, mag het wel naar de kinderopvang komen?

Heeft je kind (verkoudheids-)klachten, dan willen we je vragen om de beslisboom van de Belangenvereniging Ouders in de Kinderopvang (BOinK) door te lopen. Met deze beslisboom kun je nagaan of je kind naar de kinderopvang kan komen.

Mijn kind heeft klachten, kan ik zelf bepalen of ik kies voor een zelftest of een test bij de GGD?

Sinds begin april is het in Nederland mogelijk om met een zelftest te kijken of je kind misschien besmet is met het coronavirus. De testen zijn bedoeld om extra besmettingen met het virus op te sporen bij volwassenen en kinderen die geen klachten hebben. De zelftesten zijn niet bedoeld om te gebruiken bij klachten. Daarnaast is de zelftest minder nauwkeurig dan een test die door een professional is afgenomen. De uitslag van een zelftest is daarom ook minder betrouwbaar. Je kunt dus onterecht een negatieve testuitslag krijgen. Heeft je kind klachten en twijfel je tussen een zelftest of een test bij de GGD? Maak dan altijd een afspraak bij de GGD.

Mijn kind heeft klachten, maar wil ik niet laten testen. Wanneer mag mijn kind weer naar de kinderopvang komen?

Een kind dat naast verkoudheidsklachten ook koorts heeft en/of benauwd is en/of hoest, en dat niet is getest, mag weer naar de kinderopvang of school als het 24 uur volledig klachtenvrij is.

In het geval van aanhoudende milde klachten* mag het kind weer naar de kinderopvang of school na 7 dagen nadat de klachten zijn begonnen, tenzij er nog een quarantaine-advies geldt.

*Hieronder vallen verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn) en af en toe hoesten.

Hoe gaan jullie om met eventuele besmettingen?

Als we te maken krijgen met een besmetting dan gaan we in alle gevallen in overleg met de GGD over de gevolgen, het wel dan niet in quarantaine gaan van de kinderen en medewerkers van de groep. Wat de situatie ook is, we houden je hiervan goed op de hoogte.

Wat is het quarantainebeleid voor medewerkers?

Medewerkers die volledig beschermd zijn, hoeven niet in quarantaine wanneer een nauw contact positief getest is. In de volgende gevallen word je als beschermd beschouwd:

  • Vanaf 14 dagen na een 2e vaccinatie met de vaccins van AstraZeneca, Pfizer of Moderna.
  • Vanaf 28 dagen na 1 vaccinatie met Janssen.
  • Wanneer je langer dan 6 maanden geleden corona hebt gehad en meer dan 14 dagen geleden een prik hebt gehad met een van de in Nederland gebruikte vaccins.
  • Wanneer je in de afgelopen 6 maanden (180 dagen) corona hebt gehad.

Medewerkers die niet (volledig) beschermd zijn, gaan in quarantaine als zij langer dan 15 minuten in nauw contact zijn geweest met een persoon die positief is getest. Zij kunnen zich direct laten testen. Bij een negatieve uitslag van de eerste test, kan de medewerker zich op dag 5 van de quarantaine nogmaals laten testen. Is de test opnieuw negatief? Dan mag de medewerker uit quarantaine en kan hij of zij weer aan het werk op locatie.

Bij een besmetting binnen het gezin van een medewerker, gaat de medewerker altijd zelf ook in quarantaine. Ook als de medewerker volledig beschermd is.

Worden de kosten voor de dagen dat mijn kind in verplichte quarantaine moet vergoed?

Als gevolg van een verplichte quarantaine ontvang je geen compensatie voor de gemiste kinderopvang. Ook vanuit de overheid is er momenteel helaas geen compensatieregeling voor deze gemiste opvang. Wij realiseren ons dat dit een vervelende situatie is. Onze branchevereniging (BMK) en de belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang (BOINK) hebben hierover vragen gesteld aan politiek Den Haag. Mocht er toch een vorm van overheid-compensatie komen voor deze situatie, dan hoor je dat van ons.

Als mijn kind in verplichte quarantaine moet, bouw ik dan ruiluren op? 

Als je kind op het KDV en de BSO zit, dan bouw je ruiluren op als je je kind vóór 8 uur afmeldt voor de dagen dat het kind in quarantaine moet. De opgebouwde ruiluren kan je binnen 6 maanden na gemiste opvangdag inzetten om een extra opvangdag af te nemen. We benadrukken dat we het afnemen van extra opvangdagen graag mogelijk willen maken, maar dat dat alleen kan als de personele bezetting het toelaat. Let op! Deze afmeldtermijn is alleen geldig tijdens de schoolweken.