Geen categorie • 21 november 2017

De natuur in!

Lopen over bomen, springen in regenplassen, bouwen met takken… Kinderen vinden het geweldig!
 De natuur daagt uit, verwondert en schept de ideale omstandigheden om spelenderwijs te leren en ontdekken. Welke tak is groter? Welke plas is dieper? Heeft een duizendpoot wel echt duizend poten? Kinderen onderzoeken, verleggen hun grenzen en bedenken oplossingen voor alles wat nog niet lukt.

Toch spelen kinderen steeds minder buiten. Er is minder ruimte om te spelen en de meeste speelplekken bieden weinig uitdaging. Een plein met een schommel en een wipkip laat weinig aan de fantasie over. Een zandbak daarentegen stimuleert kinderen juist om te onderzoeken, maar die zie je steeds minder vanwege het onderhoud. Die saaie speelplekken maken het voor kinderen interessanter om binnen te spelen met bijvoorbeeld de laptop of spelcomputer. En als je vriendje of vriendinnetje binnen blijft, dan blijf je zelf ook eerder binnen.

Op ontdekkingstocht
Bij De Drie Ballonnen brengen we kinderen in aanraking met de natuur en kunnen zij samen met leeftijdsgenootjes de buitenwereld ontdekken. Op zoek naar groene speelpleinen met bomen, zand en aarde of tijdens een tocht door de polder of het bos. Want niks is leuker dan met vriendjes te stampen in modderige plassen of te schuilen voor de regen onder een boom. Dit kan natuurlijk ook op onze locaties. Met name De Weidemolen, De Speelboerderij en Sport BSO Sprint zijn gericht op buitenspelen en ook op onze andere locaties stimuleren we de kinderen om lekker naar buiten te gaan. Zo worden mooie herinneringen gemaakt en ontdekken kinderen de wereld om hen heen.

Vaker naar buiten? Vijf tips:

  1. Laarzen en een regenpak zorgen ervoor dat je kind altijd buiten kan spelen. Ook in de regen!
  2. Zijn er weinig kinderen buiten? Zien spelen, doet spelen! Trek er samen op uit of nodig andere kinderen uit om mee te spelen.
  3. De natuur is al dichtbij huis te ontdekken, bijvoorbeeld in het park of bij de sloot om de hoek. Wil je een keer een groter natuurgebied opzoeken? Op de website van Staatsbosbeheer kun je zoeken op gebieden in de buurt.
  4. Voor volwassenen valt er ook nog genoeg te ontdekken in de natuur. Ga mee op pad en ga samen kijken, ruiken, voelen en proeven!

Volwassenen en kinderen krijgen meer binding met de natuur als ze de namen van bijvoorbeeld vogels kennen. Het is daarom leuk om je eerst wat in te lezen en vervolgens op onderzoek uit te gaan.

Delen