Blog • 25 oktober 2019

Gezonde gewoontes, eet volkoren

Vol van volkoren

Gezonde keuzes maken is soms best simpel. Zeker als het gaat om het eten van meer volkoren producten. Heel veel van de dagelijkse graanproducten die je eet, kun je eenvoudig vervangen door een volkoren variant. Volkoren graanproducten zijn net zo lekker en zijn gezonder, omdat er veel vezels in zitten. Vezels zorgen ervoor dat je langer het gevoel hebt dat je genoeg hebt gegeten waardoor je minder snel trek hebt in een tussendoortje. En dat is fijn als je sterk en gezond wilt blijven.

Voldoende vezels

Hoe jong of oud je ook bent, het is belangrijk dat je goed voor je lichaam zorgt. Het eten van voldoende vezels helpt daarbij. Daarvan zitten er lekker veel in groenten en fruit. En dus ook in volkoren producten. Dat komt omdat er in volkorenproducten een hele graankorrel verwerkt is. Die bevatten veel vezels en veel meer belangrijke stoffen die we allemaal nodig hebben, denk aan  koolhydraten, eiwitten, vitamines en mineralen. Het eten van volkoren producten is goed voor een optimale spijsvertering en het geeft je langer energie om te spelen of te bewegen in de buitenlucht. Het eten van volkoren is daarom niet voor niets één van onze zes gezonde gewoonten

Fijn volkoren

Om te wennen aan het verteren van voedingsvezels heeft het spijsverteringsstelsel van een baby tijd nodig. Eerst om te wennen aan de vezels in groenten en fruit en daarna aan de vezels in graanproducten. Vanaf ongeveer één jaar kunnen kinderen bijna alle volkorenproducten mee-eten en dat bieden we hen ook dagelijks op de kinderopvang aan. Voor sommige kinderen is dat best even wennen. Volkoren producten zien er soms een beetje anders uit en hebben vaak een meer stevige textuur die anders aanvoelt in je mond. Het is goed om daar rekening mee te houden. Begin bijvoorbeeld met fijn volkoren en maak de overstap naar grof volkoren- en meergranensoorten met zaden en pitjes als een kind daar aan toe is.

Veel variatie

Gelukkig kun je lekker variëren, omdat er steeds meer producten zijn die gemaakt zijn met volkoren granen. Gewoon een keer een volkorencracker, een volkorenbeschuitje of pap van volkorengranen in plaats van volkorenbrood. Zelfs van de krentenbol is er een volkorenvariant. Lekker voor een feestelijk ontbijtmoment. Wist je dat je volkoren producten ook kunt gebruiken in ovenschotels, pasta’s of een hartige taart? En dat je samen met kinderen  ook volkorenwraps kunt maken? Dat is echt super makkelijk en bijna altijd een succes.

Heb je dan toch een keer zin in een koekje? Kies dan liever een volkorenkoekje of een sneetje volkoren ontbijtkoek. Dat is een gezondere optie en misschien het opstapje naar een gezond tussendoortje zoals een boterham of een stuk fruit.

Delen