Blogs • 1 november 2018

Kinderen willen winnen

Als volwassene spelen we vaak voor de gezelligheid een spelletje, bijvoorbeeld Monopoly, Mario Kart of een potje voetbal. Het winnen of verliezen is daarbij minder belangrijk. Wanneer we een spel spelen met kinderen, is dit vaak omgekeerd. Het winnen of juist het niet willen verliezen, is vaak belangrijker dan het spelen zelf. Soms leidt dit tot een plotseling einde van het spel en een boos of verdrietig kind.

Spelen met spelregels

Vaak krijgen kinderen rond 4 jaar steeds meer interesse in spelletjes met (simpele) regels. Zij leren door deze spellen hoe het is om op je beurt te wachten, samen te spelen en over winst en verlies. Het begrijpen van deze regels is wel nog lastig als ze nog zo jong zijn. Oefenen en herhalen helpt hierbij en vanaf een jaar of zeven is dit begrip er wel en wordt het verliezen minder lastig.

Toch zijn er ook oudere kinderen die verliezen moeilijk vinden. Dit komt bijvoorbeeld doordat een kind weinig zelfvertrouwen heeft, alleen tevreden is met een uitstekend resultaat of gewoon graag wil winnen. We geven een aantal tips om het winnen minder belangrijk te maken:

  • Bespreek de leuke kanten van het samenspelen. Zo maak je het winnen of verliezen minder belangrijk.
  • Geef complimentjes die gaan over hoe je kind het spel speelt en niet over het resultaat.
  • Maak het competitie-element niet te groot.
  • Kies een kleiner en haalbaar doel in het spel, bijvoorbeeld één keer een punt scoren in plaats van drie keer.
  • Benoem het gedrag dat je ziet en vraag naar het gevoel van je kind.

Gepubliceerd in For You Magazine

Delen