Blogs • 2 augustus 2018

Kinderopvangtoeslag: hoe zit dat nou precies?

In deze blogpost vertellen we wanneer je recht hebt op kinderopvangtoeslag, hoe kinderopvangtoeslag precies werkt en wat het beste moment is om de toeslag aan te vragen.

Recht op kinderopvangtoeslag

Je hebt als (pleeg)ouders recht op kinderopvangtoeslag als jullie beiden werken of een opleiding volgen. Ben je een alleenstaande werkende of studerende ouder, dan heb je ook recht op de toeslag. De toeslag vraag je aan via Mijn Toeslagen en kun je tot maximaal drie maanden na de eerste maand waarin je kind naar het kinderdagverblijf of de buitenschoolse opvang gaat aanvragen. Vraag je de toeslag later aan, dan ontvang je geen toeslag meer over de voorgaande maanden. Dat is zonde. We raden je daarom aan om de toeslag vooraf aan de start van de opvang alvast aan te vragen.

Vergoeding kinderopvangkosten

De belastingdienst vergoedt met de toeslag een deel van je kinderopvangkosten. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van het aantal uren dat de ouders werken en de hoogte van het (gezamenlijk) inkomen. Als je kind naar de kinderdagopvang gaat, dan heb je als ouder recht op toeslag tot maximaal 140% van de uren van de ouder die het minst werkt. Bij de BSO is dit maximum 70%.  Wat dat voor jou betekent, kun je uitrekenen via onze rekentool. Hier zie je de nettoprijs die je voor de kinderopvang gaat betalen.

Wijzigingen doorgeven

Als het aantal opvanguren of het uurtarief wijzigt, dan is het belangrijk deze wijziging binnen 4 weken via Mijn Toeslagen door te geven. Je ontvangt dan het juiste voorschot.

Delen