Blog • 23 juni 2020

Succesvolle webinar ‘Prépuberteit, bestaat dat?’

Op woensdagavond 10 juni stond de webinar “Prépuberteit, bestaat dat?” van Het Ontwikkellab op de agenda. Dat het een gewild onderwerp was, bleek uit het feit dat de webinar binnen zeer korte tijd was volgeboekt.

Tijdens deze webinar vertelde spreekster Saskya Wiegel gedurende anderhalf uur over de fase van de prépuberteit waarin kinderen geslachtsrijp en zelfstandig worden. Ouders hadden tevens de mogelijkheid om haar via een chat vragen te stellen, die zij op haar beurt beantwoordde. Het was een leerzame avond met voor vele ouders herkenbare onderwerpen. Er werd niet alleen ingegaan op de sociale en fysieke ontwikkeling, maar ook op wat er in de hersenen plaats vindt. In deze fase wordt het voor kinderen lastiger emoties te reguleren, te plannen, consequenties van daden te overzien en te relativeren. Plotselinge uitbarstingen kunnen daar het gevolg van zijn. Saskya gaf de ouders adviezen met betrekking tot begripvol luisteren en het aanspreken op gedrag. Tot slot kregen de ouders deze aandachtspunten, waar zij zelf mee aan de slag kunnen gaan:

  • Toon interesse (waar is je kind mee bezig? Wees nieuwsgierig)
  • Blijf rustig (kalmeer zodat emoties niet de overhand krijgen)
  • Geef het goede voorbeeld (doe wat je zelf verkondigt, oftewel: practice what you preach!)
  • Accepteer mondigheid (stuur bij indien nodig)
  • Bied extra veiligheid (o.a. door consequent te zijn in de regels)
  • Stimuleer (zelfredzaamheid en initiatief)
  • Humor (met elkaar lachen ontspant)

De gouden tip? Wil je je kind aanspreken op zijn/haar gedrag, zeg dan wat je ziet dat je kind doet (ik zie dat..). Zeg daarna kort wat dat met jou doet en wat je wilt dat er gebeurt. Wees dan stil en verbreek oogcontact! Je geeft je kind daarmee ruimte om te reageren. Blijf dus niet praten (zenden), maar geef je kind verwerkingstijd en de mogelijkheid om in gesprek te gaan.

Ook interesse in de ouderworkshops van Het Ontwikkellab? Hou dan de agenda in de gaten op https://drieballonnen.nl/ouderworkshops/! We vullen deze regelmatig aan met nieuwe en interessante workshops.

Delen