Blog • 21 juni 2021

Succesvol webinar ‘In 7 stappen naar een gezonde seksuele opvoeding’

Meer dan 80 ouders van Junis en De Drie Ballonnen hadden zich ingeschreven voor het webinar ‘In 7 stappen naar een gezonde seksuele opvoeding’ dat onlangs heeft plaatsgevonden. Mooi om te zien dat dit onderwerp vandaag de dag zo ‘leeft’. Thuis ‘gewoon’ kunnen praten over seksualiteit is belangrijk. Maar het is dan wel van belang dat volwassenen niet moeilijk doen om over dit onderwerp te praten. En nee, dit gaat echt niet alleen over praten over seks. Het gaat er ook over hoe je met anderen omgaat, over grenzen aangeven en over de seksuele ontwikkeling op de verschillende leeftijden.

Je kunt dan ook niet vroeg genoeg beginnen met het praten over de seksuele opvoeding. Al voor je kind geboren wordt, is het een bespreekpunt met je partner. Hoe kijken jullie beide aan tegen de seksuele opvoeding van jullie kind? Maar ook wanneer je kind nog klein is: hoe ben jij een voorbeeld voor je kind in de omgang met andere mensen? En wanneer je kind ouder is en geen kus wil geven aan opa of oma: leer jij je kind om grenzen aan te geven wanneer het iets als niet prettig ervaart?

Tijdens het webinar vertelde Naomi van ‘Naomi maakt bespreekbaar’ hoe je kunt reageren op ‘lastige’ vragen van je kinderen en gaf ze voorbeelden van dagelijkse gebeurtenissen waar je op in kunt spelen om een onderwerp bespreekbaar te maken met je kind, de zogenaamde haakjes.

Na afloop gaf één van de ouders aan: “Het was een leerzaam webinar met veel aandacht voor de inbreng van de deelnemers. Fijn dat het onderwerp seksualiteit genormaliseerd werd en ik ga zeker bewust de ‘haakjes’ gebruiken om het onderwerp bespreekbaar te maken.”

Delen