Blog • 27 februari 2019

Zelfvertrouwen door complimenten

Complimenten zijn belangrijk. Niet alleen omdat mensen er vaak blij van worden, maar ook omdat het zorgt voor meer zelfvertrouwen. En zelfvertrouwen is natuurlijk ontzettend belangrijk voor kinderen. Maar hoe geef je eigenlijk een goed compliment?

Geef snel een compliment

Geef direct na het gedrag van je kind een compliment. Hoe sneller je vertelt wat je goed vindt, hoe krachtiger het compliment is. Het stimuleert je kind om het gedrag vaker te vertonen.

Maak het concreet

Het is belangrijk dat je duidelijk zegt wat je goed vindt. Met alleen ‘goed gedaan’ weet het kind niet wat er precies goed is. Wanneer je zegt ‘wat goed dat jij zo netjes hebt opgeruimd,’ weet je kind wat je bedoelt en zal het compliment in de toekomst meer effect gaan krijgen.

Geef een compliment voor de moeite

Geef je kind een compliment voor de inspanning of het doorzettingsvermogen en niet voor het resultaat. Dit kan namelijk juist voor onzekerheid zorgen en dat wil je natuurlijk niet. Als je complimenten geeft gericht op het resultaat en het gaat een keer mis, dan baalt je kind extra. Zeg dus altijd tegen je kind dat je vindt dat het zo goed zijn best doet en niet dat het resultaat zo goed is.

Zorg dat je het meent

Wanneer je iets zegt wat je niet meent, gewoon om een compliment te geven, dan komt dit minder sterk over dan wanneer je het wel meent. Kinderen voelen dit aan, vooral als ze ouder zijn. Kinderen hoeven niet in alles goed te zijn, dus geef ze niet in alles een compliment. Ze leren zo juist dat ze in het een beter zijn dan in het ander.

Delen